Тук можете да гледате в реално време скока....

Модератор-NewsMan

Тук можете да гледате в реално време скока....

Мнениеот NewsMan на 14 Окт 2012, 13:29

ГЛЕДАЙТЕ СКОКА НА ЖИВО:50 милиона евро - на толкова възлизат инвестициите в историческия скок на Феликс Баумгартнер от ръба на Космоса, разкри австрийският в. "Кроне".

Първият опит на 10 октомври пропадна заради силните ветрове в Розуел, щата Ню Мексико. Днес за 14,30 ч българско време е планиран вторият. Ще бъдат ли оправдани огромните средства, осигурени от спонсора "Ред Бул"?

Над 200 тв екипа предават скока на място. Първият опит бе проследен от 2 млрд. души по целия свят. Толкова се очакват и при днешния.

43-годишният Баумгартнер, който е роден в Залцбург, (Австрия), гони 4 световни рекорда. Ако успее, ще бъде първият човек, който преодолява свръхзвуковата бариера без помощта на механични средства (самолети, ракети и пр.). Ще счупи и рекордите за достигната височина с балон (36,576 км), за най-високо и за най-продължително свободно падане.

Капсулата, парашутът и костюм, разработени специално за скока на австриеца, са на обща стойност около 35 млн. евро. Към тях се прибавят значителните разходи за екипа на Баумгартнер, в който влизат бивши специалисти от НАСА и военновъздушните сили.
Според Арт Томпсън, технически директор на проекта "Стратос", само балонът, който бе повреден при прекъснатия във вторник опит, струва 550 000 долара. За пълненето му трябва хелий, за който се плаща 55 000 евро.

Естествено, екипът има резервни балони. Всички са с размер, по-голям от статуята на свободата в Ню Йорк. Площта им е колкото 16 футболни игрища. Високи са колкото 55-етажна сграда. Заедно с въжетата и капсулата достигат дължина от над 220 м.

Капсулата, в която ще бъде Баумгартнер при издигането, е натъпкана със супермодерни технологии. Костюмът му отговаря на последните стандарти в астронавтиката.

Баумгартнер се подготвя от 5 години за най-големия номер в професионалната си кариера в т.нар. бейсджъмпинга, (скокове с парашут от твърди обекти), която започва през 1997 г. Австриецът, който е служил няколко години в армията, включително като танкист и парашутист, и изпълнил за сегашната си мисия стотици тренировъчни скокове. Провел е специална подготовка в канал със силен насрещен вятър, в хладилна камера и в барокамера.

Когато скочи от височина близо 37 км, той трябва да е подготвен за екстремни условия. Горе го чака температура от поне минус 23 градуса. Според моментните условия тя може да падне и до минус 44.

Планът за рекордния скок е съставен до най-малките подробности. Около 2,5-3 часа след излитането балонът трябва да достигне нужната височина. Баумгартнер ще освободи налягането от капсулата, ще я отвори и ще скочи. Полетът му надолу ще продължи около 5 минути и половина. Очаква се при свободното падане той да развие 1100 км/ч и да надмине свръхзвуковата бариера.

Тогава австриецът ще отвори парашута си. Едва от този момент нататък той ще може да управлява полета си. Трябва да кацне в пустинята на Ню Мексико. Не е ясно обаче къде точно - според моментната сила на вятъра и атмосферните условия той ще се приземи в район, чиято площ се оценява на 5 до 10 кв. км.

"В капсулата се чувствам като тигър в клетка - призна Баумгартнер преди неуспешния си скок. - Една част от мен след този скок ще стане безсмъртна."

Феликс Баумгартнер е наясно, че няма право на грешка. Защото при скока го дебнат смъртоносни опасности.

Ако загуби контрол, сам ще се превърне във въздушен винт. Ще започне да се върти с шеметна скорост. В такъв момент според центъра на тежеста при ротацията кръвта му може да слезе в краката и да загуби съзнание. Ако кръвта нахлуе в главата, ще му изскочат очните ябълки.

Изключително опасно е, ако костюмът му покаже дефект и се разкъса. В този случай кръвта на Баумгартнер може да кипне и вътрешшностите му буквално ще почнат да се изпаряват. Причината е, че на височина над 19 км температурата на кипене е под телесната температура от 37 градуса.

Ако му прилошее и повърне в шлема си, има опасност да се задуши.

Ментор на Баумгартнер е американецът Джо Китинджър, който държи сегашния рекорд за свободно падане. През 1960 г. той скача от 31 км. Едната му ръкавица обаче не е наред. Когато се приземява, ръката е отекла - по-дебела е 3 пъти от нормалното. Спада след 4 часа.

След неуспеха на първия скок Баумгартнер не скри разочарованието си.
"Нямах представа какво става с балона, бях в капсулата. Искам да приключим с това тази година. Стигнахме толкова далеч, че няма как да се откажем. Тук сме, имаме резервен балон, имаме достатъчно хелий, значи всичко е наред. Дали ще стане утре, или идната седмица, няма значение", каза той.

Експертите обясняват, че подходящото време за скокове ще е до ноември.
Мотото на Баумгартнер е "Роден да лети". "Знам на какви опасности съм подложен. Но завещание още не съм си написал", казва той.
Аватар
NewsMan
 
Мнения: 222
Регистриран на: 24 Сеп 2009, 09:42

Re: Тук можете да гледате в реално време скока....

Мнениеот NewsMan на 14 Окт 2012, 15:22

Старта се отлага за 17.45 Българско време за сега.
Аватар
NewsMan
 
Мнения: 222
Регистриран на: 24 Сеп 2009, 09:42

Re: Тук можете да гледате в реално време скока....

Мнениеот NewsMan на 14 Окт 2012, 15:50

Последно старта остава за 16.00 Българско време.
Аватар
NewsMan
 
Мнения: 222
Регистриран на: 24 Сеп 2009, 09:42


Назад към Интересни новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта